Sajenje vodnih rastlin

Vodne rastline lahko sadimo na več načinov, neposredno v njim pripravljeno podlago na dno, police in rob ribnika, ali pa v luknjičaste košare za vodne rastline.
Za primeren način sajenja se odločimo na podlagi lastnih želja i namembnosti ribnika.

Sajenje v košare

Sajenje v košare je primerno za:

 • sajenje rastlin, ki jim želimo omejiti razraščanje (Rogoz)
 • manjše ribnike, z velikim številom različnih vrst rastlin
 • lokvanje, ki se hitro razraščajo in potrebujejo globoko posodo
 • krhke podvodne rastline, ki jih želimo ohraniti na določenem mestu
 • egzotične rastline, ki jih pozimi pospravimo v ogrevan prostor
 • rastline, ki jih želimo prestavljati
 • rastlinski čistilni sistem

Pri sajenju je pomembno da izberemo pravilno velikost, obliko in globino sadilne košare. Lokvanje in večje vodne rastline, kot je rogoz, sadimo v večje in globoke košare. Srednje velike robne rastline sadimo v košare srednje velikosti, različnih oblik. Za rastline, ki se gosto razraščajo (šaši, trave, perunike) uporabimo okrogle ali ovalne košare. Majhne in plitke košare uporabimo za podvodne oksikogene rastline, ki imajo precej plitke korenine. Uporabimo košare z luknjicami, ki so namenjene prav za vodne rastline. Rastline naredijo močan koreninski sistem izven košare in pripomorejo v porabljanju hranil in čiščenju vode.
Za sajenje potrebujemo; sadilne luknjičaste košare, žakljevino, pripravljeno mešanico prsti za vodne rastline, gladek droben pesek velikosti od 0.3 do 1.2 cm, gnojilo v tabletah.

Potek sajenja:

 1. Izberemo košaro primerno za rastlino, ki jo sadimo.
 2. V košaro namestimo žakljevino, ki preprečuje, da bi se zemlja raztapljala v vodo.
 3. Košaro napolnite z zemljo in dobro potlačite.
 4. Naredite prostor za rastlino in jo položite ter okolico zasujte z zemljo, skoraj do roba. Pazite, da ne zasujete rastline.
 5. V zemljo poleg korenin vtaknite gnojilne tablete.
 6. Zemljo še enkrat dobro potlačite, obrežite presežek žakljevine in zasujte do roba z 2 do 3 cm debelo plastjo peska.
 7. Košaro z rastlino postavite v posodo, dobro namočite s tušem, in napolnite preko roba košare.
 8. Pesek potlačite, da se odstranijo zračni mehurčki iz zemlje.
 9. Tako posajeno rastlino položite na izbrano mesto.
 10. Košaro obložite z kamenjem ali zasujte z peskom, da rastlina lahko razvije korenine izven košare in porablja hranilne snovi neposredno iz vode.

Sajenje neposredno v podlago

Sajenje neposredno v podlago je primerno za:

 • neokrnjen izgled naravnega ribnika
 • večje ribnike, z veliko sadilnega prostora
 • bujno, vendar nekontrolirano razraščanje rastlin
 • police z zelo plitko vodo
 • močvirne predele
 • sajenje rastlin med večjim kamenjem

Sajenje neposredno v podlago je potrebno načrtovati že ob izgradnji ribnika. Police, kjer bomo sadili rastline morajo imeti rahel padec proti robu ribnika, da kamenje in zemlja ne drsijo proti dnu. Za večje rastline lahko pripravimo vdolbine že ob izkopu, ali pa jih naredimo kasneje iz kamenja.
V ribnik smo postavili folijo, večje kamne in naredili obrobo ribnika. Sajenja se lotimo šele, ko so zaključena vsa 'groba' dela izgradnje ribnika.Večina robnih in podvodnih rastlin ter lokvanjev ne prenese dolge izpostavljenosti soncu in pomanjkanja vode, zato je potrebno sajenje opraviti v krajšem času in ga napolniti z vodo.

Potek sajenja:

 1. Na dno, polico ali rob ribnika smo postavili kamenje in ga utrdili. Sedaj lahko nadaljujemo z 'mehkim' delom izgradnje, oblikovanju z rastlinami.Na mesto, ki smo ga izbrali za rastline, nasujemo pripravljeno mešanico prsti, v višini od 10 do 20 cm, odvisno od rastline, ki jo sadimo.
 2. Prst dobro potlačimo in zasujemo z drobnim peskom.
 3. Na mestih , kjer bomo sadili previdno odmaknemo pesek in naredimo vdolbino za rastlino. Pazimo da nam se zemlja ne meša z pokrovnim peskom.
 4. V tako pripravljeno vdolbino položimo gnojilo in rastlino ter zasujemo z ostalo zemljo in peskom ter še enkrat previdno potlačimo.
 5. Na droben pesek lahko nasujemo še pesek srednje velikosti, tako utrdimo podlago in damo ribniku naraven izgled. Sadilno površino navlažimo s tušem.
 6. Ribnik pričnemo polniti z vodo od najnižje točke ribnika navzgor. Če bi pričeli polniti z vodo na policah, bi nam izpiralo zemljo med kamenjem na dno.