Naravni plavalni ribnik

Plavalni ribnik je posnetek jezera ali reke. V plavalnih ribnikih ne uporabljamo kemičnih pripravkov za čiščenje vode. Voda se filtrira preko različnih granulacij peska, rastlin in biološko mehanskih filtrov. Rastline morajo biti pravilno posajene, v pravem številu in zastopanosti vrst.
Plavalni ribnik se lahko vklopi v strukturo vrta kot del celote z ostalim rastlinjem.
Potek gradnje se začne z dogovori o željah, potrebah in možnosti. Po načrtovanju se naredi izkop z strojem, uredijo se obale, postavi se folija, čistilni sistem, cevne napeljave in črpalke. Z kamenjem in peskom oblečemo zgornji del ribnika, uredimo stopnice, police za sedenje, po možnosti še kakšen dodaten potoček ali slap. Na koncu se zasadijo različne rastline, med osnovnimi so različne obrobne vrste, oksigenatorji in lokvanji. Ribnik se napolni z vodo. Večinoma uporabimo vodo iz hišnega vodovoda, ki se obogati z mikroorganizmi, ki predstavljajo prebavni trakt vsake »žive« vode.

Za brezhibno delovanje plavalnega ribnika, je potrebno nameniti približno eno uro na teden. Včasih je potrebno z mrežico odstraniti listje ali alge. Te se pojavljajo večinoma v spomladanskem in jesenskem času. Plavalni ribnik se lahko občasno čisti tudi z vodnim sesalcem ali robotskim sesalnikom.
Strokovno vzdrževanje je potrebno dvakrat letno, spomladi in jeseni. Takrat očistimo ribnik z vodnim sesalcem, odstranimo morebitne usedline, mulj in alge, hkrati pa se pregledajo črpalke, filtri in napeljave.

Večina plavalnih ribnikov, ki jih naredimo, se gibljejo v cenovnem rangu med 15.000,00 in 35.000,00 eur, razen posebnih projektov, kjer se cena določa posebej. Cene vzdrževanja plavalnega ribnika do sto kvadratnih metrov vodne površine znašajo od 500,00 do 700,00 eur na sezono.

Plavalni ribnik je primeren za ljudi, ki imajo radi naravo. Je »živo bitje«, katerega naseljujejo tudi živali, kot so različne žuželke, kačji pastirji, včasih pa tudi kakšna žaba. Poseben občutek je, ko lahko med kopanjem, primeš cvet lokvanja in ga povohaš, hkrati pa občuduješ pisane barve različnih cvetov vodnih rastlin.

Z gradnjo plavalnih ribnikov, se ukvarjamo že preko 20 let in imamo svoj unikaten način gradnje in vzdrževanja vodnega ekosistema. Plavalni ribnik je kot »živi organizem« ki se razvija in spreminja.