Čistilni sistem Kristal

Čistilni sistemi Kristal so narejeni po principu naravnega čiščenja vode. Voda se pretaka skozi rastlinske korenine in filtrirne materijale kjer se odpadne snovi razkrajajo in porabijo kot hrana za rastline.
Čistilni sistem Kristal se priporoča za čiščenje vode v koi ribnikih, naravnih plavalnih bazenih in v vseh ribnikih kjer ni rastlin.

Poraba odpadnih hranilnih snovi

Poraba odpadnih hranilnih snovi je najpomembnejša funkcija čistilnega sistema Kristal, saj nalogo, ki jo opravijo rastline v njem ne moremo nadomestiti z običajnimi filtrirnimi sistemi.
Pri običajnih čistilnih sistemih se odvija naslednji proces:
amoniak – nitrit – odpadne hranilne snovi
(ostajajo v vodi in povzročajo razrast nezaželenih alg)

Pri čistilnem sistemu Kristal se odvija sledeče:
amoniak – nitrit – odpadne hranilne snovi – rastline

Čistilni sistem Kristal opravlja delo:

  • odstranjevalca odpadnih hranilnih snovi, ki so hrana algam
  • usedalnika
  • skimerja – lovilec smeti s površine vode
  • mehanskega filtra
  • biološkega filtra
Čistilni sistem Kristal se lahko uporablja kot samostojen čistilni sistem ali pa kot nadgradnja biološko mehanskih filtrov in UV enot.

Primer filtriranja vode v ribniku s Koi krapi, kjer ni mogoča zasaditev rastlin:
čistilni sistem Kristal – skimer, usedalnik, biološko - mehanski filter, poraba odpadnih hranilnih snovi
UV enota – uničuje plavajoče alge, ki povzročajo zeleno vodo
biološko mehanski filter – zbiranje odmrlih alg iz UV enote

Oblika in velikost čistilnega sistema Kristal

Prednost čistilnega sistema Kristal je v tem, da je sestavljen iz rastlin in tako predstavlja dodaten okras in poživitev na vrtu. Rastline v čistilnem sistemu uspevajo veliko bolje kot v ribniku, saj se skozi njihove korenine vseskozi pretaka voda, ki je obogatena s hranilnimi snovmi. Njegova dolžina je lahko od 150 do 500 cm, širina pa od 30 do 40cm. Obliko sistema prilagodimo samemu izgledu vrta. Različne možne oblike – ravna, oblika črke L, polkrog, krog, spirala ali kot obroba ribnika.

Tehnični podatki čistilnega sistema

Dolžina je poljubna od 2 do 7 metrov.
Širina je poljubna od o.30 do 1. metra.
Globina je poljubna od 0.30 do 0.50 metra.
Dolžina, širina in globina je odvisna od ribnika (navaden ribnik, koi ribnik, plavalni ribnik) in rastlin, katere bomo uporabili.
Čistilni sistem je v isti ravnini kot ribnik.
Najbolje ga je oblikovati iz folije, lahko pa je tudi betonski. Obrobo zaključimo z kamenjem.
Začetek čistilnega sistema je povezan direktno z ribnikom. Minimalne mere vstopnega dela so 0.30 x 0.30 x 0.30 metra. Povezava z ribnikom je lahko tudi preko dveh potopljenih kanalizacijskih cevi, premera 110 centimetrov.
Črpalka se nahaja na koncu čistilnega sistema in pošilja vodo nazaj v ribnik, filter ali skalnjak.
Rastline so posajene v prosojne košare za vodne rastline. Košare napolnimo z prodom in zelo malo zemlje v sredini, kjer posadimo rastlino.
Za čistilni sistem so primerne skoraj vse obrobne in močvirske rastline. Najbolje se obnesejo perunike, pontederije in rogoz.

Razvoj čistilnega sistema Kristal

Že kot otrok sem veliko časa preživel ob vodi. Ljubezen do vode me je pripeljala do veliko izkušenj in spoznanj o vodnem svetu in prekrasnih bitij, ki ga naseljujejo. Tako sem se pri trinajstih letih začel ukvarjati z akvaristiko, pred sedmimi leti pa sem naredil svoj prvi ribnik. Ob hiši sem skopal jamo, vanjo položil folijo, vgradil vodno črpalko, zasadil lokvanje in naselil zlate ribice.

Že po prvem mesecu je voda pozelenela in ribnik se je spremenil v mlakužo. Sanje o čisti vodi so se spremenile v nočno moro. Odnehal sem in ribnik je ostal zapuščen. Naslednjo pomlad sem naredil nov ribnik, starega pa sem zasul. Oborožil sem se s kupi literature za gradnjo in vzdrževanje ribnikov. Doživel sem še en poraz. Voda je ponovno pozelenela. Naslednji korak – kemična sredstva za čiščenje vode. Voda je postala čista, saj so kemična sredstva uničila vse plavajoče zelene alge, ki sem jih nato posesal z dna ribnika. Vendar je veselje trajalo samo en teden. Pojavile so se še trdovratnejše »mazave alge«. Novo kemično sredstvo, dva tedna veselja in nov poraz – že spet zelena voda! S kemičnimi sredstvi sem zaključil. Tudi ostali »preverjeni« načini za čiščenje vode so se izkazali za neuspešne. Kljub temu s svojim iskanjem rešitve, ki bi me pripeljala do čiste vode, nisem odnehal. Nekega dne sem sedel ob potoku in opazoval življenje v njem. Voda je bila kalna. Sprehodil sem se ob potoku navzdol. Nižje je bil potok precej zarašcen z vodnim in obvodnim rastlinjem, voda pa je postajala vse bolj čista. Ideja! Naslednji dan sem že kopal strugo za potoček. Čistilni sistem, ki sem ga sprva razvil, ni deloval najboljše. Po letu dni razvijanja izboljšav in preizkušanja delovanja sistema mi je končno uspelo. Voda v ribniku je postala kristalno čista!
Tako je nastal načrt za čistilni sistem Kristal.

Danes sistem vzdržuje čisto vodo v ribniku s 35.000 l vode, 20 koi krapi in 50 zlatimi ribicami.
Z nasmeškom na ustih sedim na terasi, pišem te stavke in se spominjam svojih začetkov. Uživam ob pogledu na pisano druščino koijev, cvetočih lokvanjev in bujnega vodnega rastlinja. Zaprem oči, poslušam šumenje slapa in telo mi prežemajo mravljinci ugodja. Življenje je prelepo! Želim ga tudi vam!

Z življenjem ob vodi sem se naučil spoštovati naravo in naravne procese. Vsa kemična sredstva, s katerimi skušamo delovati na naravo, imajo svoj povratni učinek in so nepopolna. Vse odgovore lahko najdemo v naravi sami, samo poiskati jih moramo.